A avea o raceala? S-ar putea să te protejeze de alți viruși, dar doar pentru puțin

Acesta este un extras din Second Opinion, o analiză săptămânală a știrilor din sănătate și științe medicale trimise prin e-mail abonaților. Dacă nu sunteți abonat, puteți face acest lucru făcând clic pe Aici.


Experții în boli infecțioase spun că a avea un virus ca o răceală ar putea alunga pe alții, deoarece fiecare insectă se schimbă toamna și iarna.

Potrivit Agenției de Sănătate Publică din Canada, virusul respirator sincițial sau RSV, infecțiile se stabilizează în toată țara, iar gripa este în creștere.

Canadienii se amestecă și călătoresc din nou liber. Amestecarea oamenilor unii cu alții oferă oamenilor de știință o oportunitate rară de a vedea cum interacționează diferiții agenți patogeni respiratori pe care îi purtăm după o pandemie.

Până acum, majoritatea cercetărilor asupra virusului s-au concentrat pe un singur agent patogen la un moment dat, fie la un pacient individual, fie la o populație întreagă.

Iată o privire asupra științei timpurii despre motivul pentru care este puțin probabil să vedem mai mulți viruși lovind adulți în același timp – și care ar putea fi mai vulnerabili la un dublu sau triplu lovitură.

Este posibil ca mai mulți viruși să nu lovească adulții în același timp, dar copiii s-ar putea confrunta cu o dublură sau mai rău. Oamenii de știință explorează cum și când virușii interferează unul cu celălalt. (BSIP/UIG/Getty)

Virusul declanșează apărarea imunitară

Deși ideea ca virușii să interfereze între ei a fost discutată încă din anii 1960, pandemia de gripă H1N1 din 2009 a oferit oamenilor de știință mai multe indicii despre aceasta.

Dr. Guy Boivin, virolog și profesor de pediatrie la Universitatea Laval din Quebec, a scris un comentariu la începutul acestui an, examinând dovezile pentru interferența virală – competiția dintre virușii respiratori care interferează sau blochează răspândirea reciprocă.

„A fost remarcabil faptul că [H1N1 flu] Virusul pandemic a apărut în Franța la două-trei luni după ce a apărut în alte țări europene”, a spus Boivin. „A fost legat de un focar de rinovirus la acea vreme. Această mică epidemie de rinovirus a întârziat virusul pandemic H1N1 în Franța.”

Rinovirusul este un tip de virus al răcelii.

În ceea ce privește valuri de diferite infecții respiratorii, cum ar fi COVID, RSV și gripă, care circulă în Canada, Boivin a spus că se așteaptă la o suprapunere. Dar, de asemenea, crede că este puțin probabil că toate vor atinge vârful în același timp, deoarece prinderea unei erori poate oferi protecție pe termen scurt împotriva altor viruși.

CEAZĂ | Precauții reînnoite împotriva virusului respirator:

Ce ar fi nevoie pentru a ne face să purtăm din nou măști? | Despre asta

Experții în sănătate din Canada și Statele Unite recomandă oamenilor să revină la purtarea măștilor cu o „furtună perfectă” de boli respiratorii în creștere, presiune asupra sistemelor noastre spitalicești și penurie de medicamente. Dar este suficient pentru a ne face să purtăm din nou măști? Dr. Susy Hota se alătură About That cu Andrew Chang pentru a ne explica totul.

Dr. Ellen Foxman, imunolog la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut, studiază apărarea antivirale în laboratorul ei, inclusiv cât de interferență virală sosit.

„A avea un virus activează apărarea antivirale din corpul tău”, a spus Foxman. „De asemenea, poate proteja împotriva altor viruși, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp”.

Foxman a spus că este posibil ca o infecție să fie mai puțin probabil să obțineți alta în același timp. De exemplu, dacă țesutul tractului respirator uman este infectat cu rinovirus și gripa H1N1 este introdusă câteva zile mai târziu, virusul gripal nu va crește.

„Aceasta se datorează faptului că apărarea activată de țesut ca răspuns la rinovirus a fost protejată și împotriva gripei”, a spus Foxman.

În prezent, ea studiază interferențele dintre virusul care provoacă COVID-19 și alți viruși din probele de tract respirator uman din laboratorul ei.

O vedere exterioară a oamenilor care treceau pe lângă un spital din Franța în 2009, în timpul pandemiei de gripă H1N1.
O vedere a Spitalului Bichat, unde Ministerul francez al Sănătății a declarat că un pacient a fost tratat pentru un caz confirmat de gripă pandemică H1N1 în mai 2009. Oamenii de știință spun că un alt virus a părut inițial să suprime H1N1 în Franța. (Benoit Tessier/Reuters)

Protecție pe termen scurt

Foxman a spus că căptușeala căilor noastre respiratorii intră într-o stare defensivă antivirală atunci când detectează un invadator.

Apărarea gărzii este unul dintre numeroasele straturi protectoare ale sistemului imunitar. Unul se numește interferon: o familie de proteine ​​produse de sistemul imunitar al organismului ca răspuns la o infecție virală invadatoare.

După cum sugerează și numele, interferonul interferează cu sau blochează capacitatea unui virus de a-și îndeplini scopul de a face copii ale lui însuși.

În schimb, interferonul apelează la celulele imune de la locul invaziei, astfel încât acestea să poată lua arme împotriva amenințării.

Dar interferonul nu rămâne activat foarte mult timp, a avertizat dr. Allison McGeer, specialist în boli infecțioase la Sinai Health System din Toronto.

„Nu este un efect cu majoritatea virușilor și nu este un efect mare”, a spus McGeer.

Dr Allison McGeer, specialist în boli infecțioase la Sinai Health System din Toronto, spune că efectul interferenței virale este mic. (Evan Mitsui/CBC)

Se poate întâmpla și invers. Unii oameni fac infecții duble sau concomitente – două sau mai multe bug-uri în același timp.

De ce acesta este cazul nu este bine înțeles și gradul în care se întâmplă acest lucru abia începe să fie explorat.

McGeer a spus că co-infecțiile apar „nu de puține ori” la copiii internați la spital.

Infecțiile multiple ale bebelușului în același timp

Fiul de șase săptămâni al lui Emilie Doré, Diego, a fost unul dintre ei. „Instinctul de mamă mi-a spus că a fost o răceală urâtă la un copil care este pur și simplu prea mic, prea mic”, își amintește Doré.

Un copil cu tuburi de spital.
Bebeluşul Diego a fost internat timp de patru zile la Spitalul de Copii din Montreal, cu infecţii respiratorii multiple. (Trisat de Emilie Doré)

Doré era în căutarea simptomelor copiilor după ce fiica ei de doi ani s-a îmbolnăvit. Copilul a avut mai întâi o mică congestie și tuse, urmate de letargie și febră.

„Aș spune că cel mai supărător și deranjant moment a fost când a trebuit să fie conectat la oxigen pentru că avea dificultăți de respirație”, a spus mama lui Montreal.

În timp ce nu se ameliora, Diego a suferit o puncție lombară sau puncție spinală. Testele au sugerat că avea RSV, rinovirus și enterovirus, un alt virus comun al răcelii, precum și o posibilă meningită.

Și-a revenit după patru zile de spitalizare și acum are opt săptămâni.

Un copil mic care poartă un tricou și șapcă.
Bebeluşul Diego şi-a revenit acum. (Trisat de Emilie Doré)

Virologii spun că la nivelul populației, alți factori, cum ar fi comportamentul uman de diferite grupe de vârstă, imunitatea populației, condițiile de mediu precum temperatura și umiditatea și ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19 influențează, de asemenea, triplă amenințare de răspândire virală.

Valurile separate ale fiecărui virus încă pot îmbolnăvi indivizii și pot crește cererea pentru departamentele de urgență și serviciile de îngrijire primară într-un moment în care se confruntă cu lipsa de personal și cu restanțe.

Dr. Gerald Evans, director de boli infecțioase la Universitatea Queen și Centrul de Științe ale Sănătății Kingston, a declarat că atunci când oamenii din spital sunt testați în prezent pentru infecții respiratorii, pot apărea trei viruși.

„Începem să primim un mic semnal că oamenii se pot infecta atât cu gripă, cât și cu COVID și, cu siguranță, la copii vedem apariția gripei și a RSV”, a spus Evans.

„Deci va trebui să determinăm impactul acestei co-infecții. O vedem. Este un număr mic”.

Add Comment