Clienții BMO cheltuiesc mii de dolari în imposibilitatea de a demonstra că transferurile bancare frauduloase nu au fost vina lor

Contul online al bătrânei mame a lui Lan Wang, Bank of Montreal, a fost accesat fără autorizație în noiembrie, iar cineva a transferat electronic 10.000 de dolari din cont, conform documentelor bancare. Bărbatul din Toronto spune că părinții săi în vârstă „conteau pe acei bani”. (Angelina King/CBC – credit imagine)

Doi clienți Bank of Montreal din Toronto spun că doresc ca banca să pună în aplicare măsuri de securitate mai bune și să le ramburseze miile de dolari pe care i-au pierdut după ce transferurile bancare au fost trimise în mod misterios din conturile lor bancare folosind propriile informații de conectare.

Contul online al mamei în vârstă a lui Lan Wang a fost accesat fără permisiune în noiembrie, iar cineva a transferat electronic 10.000 de dolari din cont, conform documentelor bancare revizuite de CBC News.

“Toate sunt economiile lor. Este foarte dificil pentru ei”, a spus Wang despre părinții ei în vârstă. — Se bazau pe banii aceia.

Puțin peste o lună mai târziu, cineva a luat avansuri de numerar de pe cardul de credit BMO al lui Jedy Huang, a transferat banii în contul ei bancar, apoi a transferat electronic 7.400 de dolari din cont. , potrivit extraselor bancare.

„Este o sumă uriașă de bani”, a spus Huang. “A lui [put a] O povară foarte, foarte teribilă pentru familia mea.”

Oliver Walters/CBC

Oliver Walters/CBC

Cele două cazuri, care fac parte din ceea ce spun experții sunt un număr tot mai mare de probleme de fraudă prin transfer electronic, ilustrează cât de dificil este pentru clienți să demonstreze că o încălcare nu a fost vina lor atunci când propriile informații de conectare și adresa IP sunt folosite pentru a accesa fraudulos un cont online.

Deși Wang și Huang nu știu cum au fost accesate conturile, ei spun că BMO ar fi putut face mai multe pentru a-i depista și a-i alerta cu privire la activitatea suspectă. Bărbații, care doresc ca banca să anuleze transferurile bancare, își împărtășesc experiențele în încercarea de a-i avertiza pe alții despre potențialele riscuri de securitate ale serviciilor bancare online.

„Mama mea a avut încredere în Bank of Montreal. Ea a băgat banii [the bank] și este șocant”, a spus Wang, care se ocupă de problema pentru mama ei din cauza vârstei și a barierei lingvistice.

În cazul lui Huang, el a rămas blocat cu o factură de card de credit pe care nu o poate plăti, plus dobândă.

„Nu am mulți bani acum”, a spus el. „Mi-am verificat scorurile de credit și au trecut de la foarte mare la foarte scăzută pentru că nu am putut plăti factura de credit”.

BMO nu a răspuns la întrebări specifice de la CBC News, invocând confidențialitatea clienților, dar într-o declarație trimisă prin e-mail, un purtător de cuvânt a spus că „protejarea conturilor clienților și a informațiilor lor personale este obiectivul nostru principal”.

Ombudsmanul bancar spune că plângerile privind transferurile bancare sunt în creștere

Wang a depus un raport la Ombudsmanul pentru Servicii Bancare și Investiții Canada (OBSI). El spune că plângerile de transfer electronic, în special legate de fraudă, reprezintă o preocupare tot mai mare.

OBSI, care este finanțat de bănci și firme de investiții, a primit 36 ​​de reclamații prin transfer electronic în 2021. Majoritatea au fost legate de fraudă, care au reprezentat 7% din dosarele de plângeri deschise în acel an. În ultimii doi ani, plângerile de transfer electronic au reprezentat doar 2% din cazurile deschise, a declarat purtătorul de cuvânt al OBSI, Mark Wright.

Wright a spus că plângerile legate de transferul electronic sunt de obicei cazuri dificile, deoarece este greu de urmărit fraudatorul.

„În majoritatea acestor cazuri, nu putem face o recomandare de despăgubire în favoarea consumatorului, deoarece investigațiile noastre arată că banca nu ar fi fost de așteptat în mod rezonabil să prevină frauda”, a spus el, adăugând că au existat cazuri în care au fost găsite bănci. greșiți pentru că ar fi putut preveni pierderea.

De asemenea, Wang a depus un raport la poliția din Toronto și a spus că i s-a spus că cazul a fost transferat către RCMP din Burnaby, B.C., deoarece anchetatorii cred că persoana care a luat banii ar fi putut deschide un cont bancar în Burnaby.

Poliția din Toronto nu a oferit detalii pentru CBC News, dar a spus că este o anchetă activă.

Clienții doresc o securitate mai bună de la BMO

Wang și Huang au detaliat o situație similară: ei nu au observat activitatea nefastă decât la câteva zile după ce s-a întâmplat, apoi au contactat imediat BMO și li s-a spus că vor fi investigați.

După câteva luni, banca le-a spus că nu vor returna banii deoarece conturile lor au fost conectate folosind parola corectă și întrebarea de securitate și că adresa IP – o serie de numere conectate la un dispozitiv dintr-o rețea – a cărei activitate era legată de se potriveau cu ale lor.

Dar Wang și Huang sunt fermi că dispozitivele lor sunt sigure. și-au scanat computerele pentru viruși și programe malware și nu au găsit nimic și nu și-au împărtășit parolele.

„Spun că e vina mea”, a spus Huang. „BMO a refuzat explicația mea că nu mi-am dezvăluit numele de utilizator și parola. Nici măcar soția mea nu cunoaște aceste informații”.

Michael Wilson/CBC

Michael Wilson/CBC

Huang a spus că a folosit rar cardul de credit BMO la care avea acces, deoarece îl păstra doar pentru situații de urgență. El a spus că banca ar fi trebuit să observe cele patru avansuri de numerar luate de pe card, urmate de transferul electronic al banilor din contul său bancar – toate în câteva zile – și să-l informeze.

Wang a spus că mama ei nu a primit e-mailul care anunța un client că a fost acceptat un transfer electronic.

Deși Huang a primit o alertă prin e-mail de la bancă, aceasta nu a fost trimisă la adresa de e-mail asociată contului său bancar.

În plus, Huang s-a înscris pentru a primi alerte ori de câte ori a existat o retragere de peste 10 USD, pe care BMO îl recomandă, dar a spus că nu a primit nicio alertă.

„Cineva trebuie să știe cum să ocolească aceste metode pentru a comite frauda”, a spus el.

Huang și Wang spun că ar dori să vadă, de exemplu, autentificarea cu doi factori adăugată automat în conturile clienților, în loc să le ofere opțiunea.

Sfaturi de securitate experți pentru a proteja conturile online

Expertul în confidențialitate și securitate Ross Saunders spune că există mai multe modalități de a accesa un cont bancar online. Directorul de confidențialitate și securitate la Bamboo Data Consulting din Toronto a spus că cele mai comune modalități sunt atunci când adresele de e-mail sunt compromise și prin escrocherii de tip phishing. e-mailuri care par a fi de la o bancă prin care îi solicită destinatarului să se conecteze la contul său.

„De fapt, nu te conectezi la platforma bancară. Te conectezi la platforma altcuiva și ei doar captează acele date”, a spus el.

Trimis de Ross Saunders

Trimis de Ross Saunders

Saunders a spus că cazurile lui Wang și Huang sunt mai unice, deoarece banca a spus că activitatea se potrivește cu adresele lor IP. În timp ce oamenii pot „falsifica” o adresă IP, a spus el, este mai probabil ca cineva să fi obținut acces de la distanță la computerele lor.

“[Remote access] este într-adevăr o abordare înspăimântătoare, pentru că atunci nu doar banca ta este expusă, ci tot ce ai acolo.”

Sfaturile lui Saunders pentru protejarea conturilor online includ:

  • Identificați e-mailurile de phishing prin greșeli gramaticale și de ortografie.

  • Utilizați parole diferite pentru conturi diferite.

  • Nu faceți clic pe linkuri și nu instalați software pe care nu îl recunoașteți.

  • Activați autentificarea cu doi factori.

  • Nu alege întrebări de securitate pe care cineva le-ar putea găsi online (de exemplu, unde ai făcut liceu?).

BMO spune că protecția conturilor de încasat este un efort comun

În declarația sa, BMO a spus că, deși ia măsuri pentru a proteja conturile clienților, este un efort comun. Banca a spus că clienții trebuie să-și păstreze parola confidențială, să se asigure că doar amprentele lor digitale și ID-ul facial sunt stocate pe telefonul lor și să notifice banca în termen de 24 de ore dacă cardurile sau dispozitivul lor bancar online, cum ar fi un telefon sau un laptop, sunt furate sau parolele sunt compromise.

Dar Wang și Huang au spus că niciunul dintre aceste sfaturi nu ar fi făcut o diferență în cazul lor și că sunt pregătiți să-și închidă conturile BMO după experiență.

„Există și alte bănci… care m-ar face mai confortabil”, a spus Huang.

Add Comment