Cupa Mondială 2022: puncte de discuție din campania Canadei

Fanii sporturilor internaționale ar putea să nu se gândească inițial la fotbal atunci când iau în considerare sporturile canadiene de elită. Cu toate acestea, această narațiune s-a schimbat în momentul în care oamenii lui John Herdman au intrat pe teren împotriva Belgiei în deschiderea turneului.

A fost o ocazie monumentală pe cea mai mare scenă a fotbalului din Qatar și, deși campania pentru Cupa Mondială a Canadei s-a încheiat lamentabil, există încă speranțe pentru Cupa Mondială din 2026.

Iată trei puncte de discuție din cursa Canadei până la Cupa Mondială din 2022 și ce trebuie să facă pentru a se asigura că poate avea o campanie mai bună peste patru ani de acum încolo.

A FOST UN EŞEC?

Trei meciuri, trei înfrângeri, două goluri marcate și șapte primite, zero puncte.

Acestea sunt cifrele din ultima campanie a Canadei la Cupa Mondială, ceea ce înseamnă că acum dețin cel mai prost record din istoria turneelor ​​cu șase înfrângeri în șase meciuri. El Salvador este cealaltă țară care deține același record.

Dar a fost această campanie din Qatar un eșec? Nu.

Pe măsură ce ediția din 2022 se apropie, Canada a atins lucrul de neconceput în calificări, iar succesul său nu a fost întâmplător. Un plan de joc hotărât a dus la performanțe de rutină cu doar două înfrângeri în 14 jocuri. Cupa Mondială, însă, este în mod firesc un pas înainte de calificarea CONCACAF.

Privind doar rezultatele de hârtie, ceea ce Canada a realizat de fapt pentru a se califica la turneu a fost eclipsat de atunci. Echipa lui Herdman nu a jucat neapărat atât de rău pe cât pare, iar dacă nu ai urmărit toate cele trei meciuri, ai crede altfel, având în vedere scorurile finale.

Cu câteva zile înainte de începerea turneului, antrenorul principal în vârstă de 47 de ani din Consett, Anglia, a recunoscut că unul dintre obiectivele principale a fost să pună mingea în spatele fileului la un masculin de la Cupa Mondială pentru prima dată.

„Știam că aceasta este o oportunitate grozavă de a uni o țară de la coastă la coastă, iar misiunea este să înscriem primul gol, asta e tot”, a declarat Herdman pentru TSN pe 16 noiembrie. „Să avem această sărbătoare și să cunoști totuși că 15 milioane de oameni [many] milioane, uitați-vă la acest meci de la coastă la coastă, ei sar în sufragerie, oamenii pe stadion [are] a celebra.”

Și când centrarea perfectă a lui Tajon Buchanan a întâlnit lovitura de cap a lui Alphonso Davies pentru a deschide scorul împotriva Croației, fanii fotbalului din toată țara s-au ridicat în sărbătoare – istoria a fost scrisă. Este și primul gol la Cupa Mondială din această campanie, după doar 68 de secunde.

Pentru a îmbunătăți situația, Canada a înregistrat 22 de șuturi împotriva Belgiei, pe locul doi, care a recunoscut că s-a străduit să spargă Canada, doar pentru a pierde cu 1-0. Apoi au condus Croația, pe locul 12, timp de 30 de minute după golul istoric al lui Davies și au pus presiune asupra Marocului în ultimul lor joc.

Sunt performanțe rezistente din țara clasată pe locul 41, care nu avea nimic de pierdut, dar totul de câștigat. Canada a fost națiunea CONCACAF cu cel mai jos clasament la tragerea la sorți la Cupa Mondială și apoi s-a plasat în potul 4 înainte de tragere la sorți, ceea ce înseamnă că ar avea de înțeles o cursă grea pentru a încerca să obțină KO.

Alphonso Davies din Canada sărbătorește după ce a marcat primul gol al echipei sale în timpul meciului din Grupa F al Cupei Mondiale FIFA Qatar 2022 dintre Croația și Canada pe Stadionul Internațional Khalifa, pe 27 noiembrie 2022, în Doha, Qatar. (Fotografia de Claudio Villa/Getty Images)

Așa că, deși canadienii au terminat cu cel mai prost record de zero puncte al turneului alături de gazdele Qatar, nu era de așteptat mare lucru de la o echipă doar la cea de-a doua apariție la Cupa Mondială.

Indiferent de finalul sumbru, istoria a fost scrisă și lumea a observat în sfârșit talentul emergent al Canadei. Nu e nimic de uitat.

DOMENIILE DE ÎMBUNĂTĂȚIRE TACTICĂ

Mai sunt patru ani până când Canada se poate întoarce la Cupa Mondială și aștept cu nerăbdare există o mulțime de domenii de îmbunătățire.

Alături de Statele Unite și Mexic, Canada va găzdui campania din 2026 și, practic, fiecare zonă a terenului este pregătită să o ducă la următorul nivel. Dar mai presus de toate, la mijloc și în atac.

A marca un gol și a forța un al doilea cu autogol nu este suficient de puternic pentru echipele care joacă la Cupa Mondială. În special, a avea doi apărători pe foaia de scor nu este neapărat o statistică binevenită, cu atacatorii de dreapta eșuând în Qatar.

Jonathan David și Cyle Larin au avut performanțe promițătoare în calificări și au condus clasamentul, cu 11 goluri în runda a treia și ultima, dar ambii au fost sub egalitate atunci când Canada avea cea mai mare nevoie de ele. Ei au combinat doar două șuturi la poartă în trei meciuri de Cupa Mondială.

Ofensiva Canadei a arătat că ar putea menține echipele în ritm și creativitate, dar îi lipsea atingerea finală care trebuie să fie prezentă în vârful jocului. Obiectivul jocului este de a marca, așa că găsirea unui marcator de încredere și letal în plasă sau o creștere a încrederii este o necesitate.

Între timp, la mijlocul terenului, problema flagrantă este lipsa de opțiuni. Stephen Eustaquio acționează ca piciorul principal al mașinii pentru Canada, dar odată ce a suferit accidentarea în prima repriză împotriva Croației, opțiunile de rezervă au fost reduse.

Căpitanul Atiba Hutchinson, deși avea multă experiență, s-a luptat să concureze cu cei mai buni din lume la 39 de ani. Pe de altă parte, Ismael Kone, în vârstă de 20 de ani, are puțină experiență pe scena mondială și încă urmează să devină un fix. la mijlocul terenului cu doar nouă selecții la numele său.

Canadianul Atiba Hutchinson își arată dezamăgirea după înfrângerea cu 1-2 în timpul meciului din Grupa F de la Cupa Mondială FIFA Qatar 2022 dintre Canada și Maroc pe stadionul Al Thumama pe 01 decembrie 2022 din Doha, Qatar Qatar. (Fotografia de Richard Heathcote/Getty Images)

Toți ceilalți mijlocași selectați în lotul lui Herdman au făcut doar o mică apariție în Qatar, aproape ca înlocuitori de ultimă instanță. Era discutabil, însă, să-l vezi pe Samuel Piette stând pe bancă pe tot parcursul turneului. Căpitanul CF Montreal a fost foarte solicitat la clubul său, având 28 de apariții în drum spre sferturile de finală ale playoff-ului MLS. Prezența lui a fost cheia succesului Montrealului, iar Piette ar fi putut face același lucru pentru Canada.

Canada a pierdut lupta la mijlocul terenului în fața Croației și Marocului, ceea ce a dus la pierderi definitorii de turneu și are nevoie de cineva care poate dicta cursul jocului alături de Eustaquio sau ca înlocuitor al lui Eustaquio. În caz contrar, echipa a fost nevoită să joace pe flancuri și speră că ritmul letal îi poate face să urce pe teren. În Qatar, această abordare este uneori necesară pentru că a lăsat apărarea expusă.

Aspectul promițător este că majoritatea echipei va fi la apogeul carierei până la următoarea Cupă Mondială, cu Davies, David, Buchanan, Kone, Eustaquio și alții cu vârsta de 24-29 de ani până acum. 2026.

Alți patru ani de experiență vor fi cruciali în dezvoltarea tuturor posturilor. Unii jucători, precum Buchanan și Alistair Johnston, au fost legați de mutari la mari cluburi europene în urma performanțelor lor din Qatar, ceea ce va avea un impact direct asupra îmbunătățirii echipei naționale. Expunerea la jucători mai buni, ligi mai competitive și minute de rutină influențează în mod natural dezvoltarea unui jucător.

CALM

Cea mai mare concluzie din acest ciclu de Cupă Mondială sunt durerile crescânde prin care a trecut Canada: cum o lipsă uimitoare de calm poate reveni să te muște.

Nu confunda ideea, totuși. Această cursă de calificare CONCACAF pentru a ajunge la cea mai mare etapă a fotbalului din Qatar a fost o realizare monumentală, una care a văzut o țară întreagă susținând 26 de jucători și un antrenor principal de la coastă la coastă.

Dimineața de deschidere a Canadei împotriva Belgiei a fost plină de speranță, anticipare, emoție și sentiment de apartenență. Era timpul să arătăm lumii că Maple Leaf poate concura pe cea mai mare scenă de fotbal din lume, iar fanii canadieni erau pregătiți.

După cele 90 de minute de deschidere, lumea a remarcat și ea, deoarece echipa de pe locul 41 din lume a pus la încercare „Generația de Aur” a Belgiei.

Antrenorul englez al Canadei, John Herdman, vorbește cu jucătorii săi după meciul de fotbal din grupa F a Cupei Mondiale Qatar 2022 dintre Belgia și Canada pe stadionul Ahmad Bin Ali din Al-Rayyan, la vest de Doha, 23 noiembrie 2022. (Foto de Patrick T. FALLON / AFP) (Fotografie de PATRICK T. FALLON/AFP prin Getty Images)

Asta până când totul s-a prăbușit.

După ce echipa lui Herdman s-a adunat după fluierul final, emoția a continuat în conferința de presă de după meci, unde a dezvăluit că le-a spus echipei că au mers la „F Croația” în al doilea joc.

Reacția lui a fost puternic criticată și Canada pare să se fi prăbușit după aceea.

Croația a luat aceste comentarii drept combustibil pentru focul lor, lucru pe care Andrej Kramaric a recunoscut după victoria cu 4-1 a Europenilor spunând că „au arătat cine F’ed cine” pe teren.

Performanța remarcabilă a Croației a zdrobit visele Canadei de a ajunge în optimile de finală și, în schimb, a confirmat eliminarea acestora.

Cel de-al treilea și ultimul joc împotriva Marocului a văzut apoi o Canada abătută să facă greșeli neglijente, precum și o lipsă de impuls, jucătorii părând nedumeriți cum să joace jocul, iar unii chiar au încetat să alerge.

Părea că unii s-au întors mental pe pământul canadian în loc să joace al treilea meci al grupelor de la Cupa Mondială. Mai simplu spus, au renunțat și și-au pierdut mințile, anulând aproape tot ceea ce lucraseră în timpul unei campanii de calificări impresionante.

Din păcate, modul în care s-a încheiat turneul din Canada nu a arătat cu exactitate cât de grav poate fi. Un început strălucit și exploziv s-a estompat rapid în abis și a atras critici grele. Nu așa ar trebui să fie amintită călătoria lor la Cupa Mondială din 2022.

Cupa Mondială are cea mai înaltă și mai presată atmosferă din fotbal, unde trebuie să fii constant în vârful jocului tău. Aceasta este liga mare.

Depășirea CONCACAF nu este comparabilă cu a concura cu cei mai buni la Cupa Mondială, iar pentru a merge mai departe, maturizarea este o necesitate pentru toți cei implicați.

Nu putem decât să sperăm că Canada își va da seama de acest lucru până în 2026.

Add Comment