Mars Rover începe să depună mostre de rocă pentru revenirea viitoare pe Pământ

Exploratorul pe Marte al agenției spațiale americane NASA a început să arunce pietre mostre s-a acumulat pe suprafața planetei. O altă navă spațială urmează să preia mostrele la o dată ulterioară și să le returneze pe Pământ.

Exploratorul Perseverance, sau roverul, a aterizat pe Marte în februarie 2021. Din septembrie 2021, colectează probe de rocă, sol și atmosferă din regiunea craterului Jezero de pe Marte.

Oficialii NASA au spus că un studiu detaliat al mostrelor de pe Pământ ar fi important pentru a ajuta oamenii de știință să înțeleagă dacă viața a existat vreodată pe Marte.

NASA a spus că Perseverance a colectat 18 mostre diferite. Agenția spațială plănuiește să recupereze materialele colectate în timpul unui Marte misiune programat pentru 2028.

Această imagine, capturată de roverul Perseverance al NASA, este afișată după ce a fost aruncată pe suprafața lui Marte. (Credite: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Misiunea comună cu Agenția Spațială Europeană ar presupune trimiterea unei nave spațiale de aterizare pe Marte cu o rachetă mică. Probele vor fi încărcate pe rachetă pentru a fi transportate pe Pământ. Dacă misiunea merge bine, mostrele ar putea ajunge pe Pământ în 2033.

Probele sunt păstrate într-o zonă de depozitare din interiorul roverului. Sunt păstrate în interior ermetic tuburi de titan pentru a proteja împotriva condițiilor dure de pe Marte. Cei mai mulți dintre ei vor fi ținuți într-un container pe Perseverance până când va avea loc misiunea de întoarcere. Dar NASA a decis să arunce 10 dintre ele pe suprafața planetei în cazul în care ceva nu mergea bine cu cei ținuți în interiorul roverului.

NASA a spus că tuburile aruncate la suprafață ar putea fi preluate de un vehicul asemănător elicopterului și transportate la rachetă pentru a fi livrate pe Pământ. Agenția spațială a demonstrat deja că elicopterul său Ingenuity poate opera cu succes pe Marte.

Perseverența a colectat probele cu echipamente robotizate atașate roverului. Operațiunile de colectare sunt conduse de controlorii misiunii NASA de pe Pământ. Perseverența are o burghiu atașat de un braț robotic pe care îl folosește pentru a colecta mici mostre circulare de rocă sub suprafață.

NASA a declarat într-un comunicat că primul container cu mostre a fost aruncat pe suprafața lui Marte de Perseverance pe 21 decembrie. Agenția intenționează să predea restul de nouă containere în următoarele două luni.

Această hartă arată o cale planificată pe care roverul Perseverance Mars al NASA o va lua până în vârful Deltei Craterului Jezero.  (Credite: NASA/JPL-Caltech)

Această hartă arată o cale planificată pe care roverul Perseverance Mars al NASA o va lua până în vârful Deltei Craterului Jezero. (Credite: NASA/JPL-Caltech)

Perseverența va elibera mostrele într-o zonă a craterului Jezero cunoscută sub numele de „Three Forks”. Oamenii de știință cred că Craterul Jezero conține rămășițele unui sistem fluvial antic. NASA consideră zona un loc bun pentru a găsi posibile semne de viață microscopică. Oamenii de știință cred că, dacă viața ar fi existat vreodată pe Marte, ar fi fost în urmă cu aproximativ 3-4 miliarde de ani când apa ar fi trecut pe planetă.

Meenakshi Wadhwa este un om de știință al Universității de Stat din Arizona, care ajută la conducerea echipei științifice pentru programul Mars Sample Return. Ea a spus că probele colectate până acum reprezintă un amestec bun de diferite tipuri de roci și soluri găsite în zona explorată de Perseverance. Roverul mai are mai mult de 20 de containere goale care pot fi folosite în misiunea de colectare.

Oficialii NASA au spus că operațiunea de depunere a probei de suprafață pe Marte a fost complexă. Într-adevăr, locurile alese trebuie să fie accesibile atât cu vehicule zburătoare, cât și cu vehicule rulante.

Richard Cook este managerul programului Mars Sample Return la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud.

Iată o reprezentare a celor 21 de tuburi de probă colectate de roverul Perseverance Mars al NASA.  (Credite: NASA/JPL-Caltech)

Iată o reprezentare a celor 21 de tuburi de probă colectate de roverul Perseverance Mars al NASA. (Credite: NASA/JPL-Caltech)

El a spus că, odată ce cele 10 zone de aruncare au fost identificate, echipa trebuie să-și dea seama exact cum poate ajunge eficient roverul în acele locații pentru a distribui mostre. „Nu poți să le arunci într-un mare morman deoarece elicopterele de recuperare sunt proiectate să interacționeze cu un singur tub la un moment dat.

Echipa a decis să creeze o „zonă de operare” de aproximativ 5,5 metri pentru fiecare punct de cădere. Tuburile trebuie aruncate la aproximativ 5 până la 15 metri unul de celălalt.

NASA a spus că controlorii misiunii vor examina multe imagini capturate de rover pentru a-i ajuta să decidă unde să arunce mostrele. Imaginile vor ajuta, de asemenea, echipa să identifice exact unde se află probele, în cazul în care acestea sunt acoperite cu nisip sau praf înainte de a fi colectate.

Eu sunt Brian Lynn.

Bryan Lynn a scris această poveste pentru VOA Learning English pe baza rapoartelor NASA.

Test – Mars Rover începe să depună mostre de rocă pentru o viitoare întoarcere pe Pământ

Test - Mars Rover începe să depună mostre de rocă pentru o viitoare întoarcere pe Pământ

Începeți testul pentru a afla

________________________________________________________________

cuvintele din această poveste

probă – nm o cantitate mică de ceva care vă oferă informații despre lucrul din care a fost luat

misiune – nm un proiect sau o călătorie majoră, inclusiv care implică călătorii în spațiu

burghiu – nm unealtă sau mașină folosită pentru a face găuri într-o substanță tare

ermetic –adj. asigurat astfel încât aerul să nu poată pătrunde

morman – nm o colecție de un număr de obiecte plasate unul peste altul

________________________________________________________________

Ce parere aveti de aceasta poveste?

Vrem sa auzim de la tine. Avem un nou sistem de comentarii. Iată cum funcționează:

  1. Scrie comentariul tău în casetă.
  2. Sub casetă, puteți vedea patru imagini pentru conturile de rețele sociale. Sunt pentru Disqus, Facebook, Twitter și Google.
  3. Faceți clic pe o imagine și apare o casetă. Introduceți ID-ul contului dvs. de social media. Sau puteți crea unul pe sistemul Disqus. Este cercul albastru cu „D” pe el. Este gratis.

De fiecare dată când reveniți pentru a comenta pe site-ul Learning English, vă puteți folosi contul și vă puteți vedea comentariile și răspunsurile. Politica noastră de feedback este Aici.

.

Add Comment