Piața locuințelor: viitorii cumpărători se luptă să cumpere locuințe

Creșterea astronomică a prețului mediu al unei case în Canada a lăsat-o pe Jennifer Charbonneau, în vârstă de 39 de ani, mai descurajată ca niciodată, a spus ea.

„Faptul că, deși suntem capabili să plătim… puțin sub 2.000 de dolari pe lună în chirie, dar nu suntem eligibili pentru un împrumut pentru a putea plăti un credit ipotecar de 1.000 de dolari pe lună, consider că este ca o palmă. în față”, a declarat ea pentru CTVNews.ca într-un interviu telefonic miercuri. „Ne-am dat seama de asta [owning a home] nu se va întâmpla în timpul vieții noastre.

Charbonneau a spus că ea și soțul ei căutau să cumpere prima lor casă în Quebec de aproximativ 10 ani. După ce a închiriat un apartament în Montreal, Charbonneau s-a mutat la Laval, Quebec. cu soțul ei și cei trei copii cu nevoi speciale în iulie 2020, iar acum închiriază un duplex.

Căutarea familiei ei pentru o locuință a fost deosebit de dificilă din aprilie 2021, când Charbonneau a fost concediată din slujba ei de recepționer la o firmă de avocatură corporativă. Nici ea, nici soțul ei nu au un loc de muncă permanent în acest moment și nu pot fi aprobate pentru un împrumut, a spus ea. Amândoi trăiesc de la cec la cec fără niciun sprijin financiar din partea celor dragi și abia reușesc să-și facă rostul.

Înainte de a-și pierde locul de muncă, Charbonneau a spus că ea și soțul ei au fost aprobate pentru o ipotecă care le-ar fi permis să cumpere o casă care ar putea avea un preț de până la 200.000 de dolari.

„Nu avem nevoie de blaturi de marmură, avem nevoie doar de o casă funcțională cu trei dormitoare și nu putem găsi nimic care să se încadreze în gama noastră de prețuri”, a spus ea.

Familia este în continuare în căutarea unei locuințe sub 350.000 de dolari, dar a observat o creștere a prețurilor caselor de-a lungul anilor în zona lor, a spus Charbonneau, făcând acest obiectiv din ce în ce mai nerealist.

„PESIMISM” PRINTRE CUMPĂRĂTORII DE CASĂ

Se pare că alți canadieni simt la fel. Potrivit unui sondaj recent realizat de Canada Life, o companie de asigurări și servicii financiare, aproape 50% dintre respondenții care închiriază au spus că se așteaptă să facă acest lucru pe termen nelimitat sau nu știu când își vor cumpăra o casă.

„Există un oarecare pesimism cu privire la posibilitatea de a intra pe piața imobiliară în acest moment”, a declarat Paul Orlandor, vicepreședinte executiv pentru clienți individuali la Canada Life, pentru CTVNews.ca, joi, în timpul unui briefing, „un interviu telefonic. „Provocările actuale de pe piața imobiliară fac dificil pentru majoritatea chiriașilor să vadă cum vor trece, în termen de cinci ani, de la închiriere la deținere”.

În plus, 64% dintre respondenți au spus că noii proprietari vor putea intra pe piața imobiliară doar cu sprijinul financiar al altora. Charbonneau spune că simte același lucru, menționând că printre prietenii săi, singura modalitate prin care unii dintre ei au putut să cumpere un condominiu sau o casă a fost cu sprijinul financiar al părinților lor care au contribuit cu avansul.

„Toți au avut acest tip de avantaj financiar”, a spus ea. „Unii dintre acești prieteni spun: „De ce nu ai o casă?” Le spun că nu avem mama și tata care să ne ajute, iar ei ne arată amuzant de parcă ar trebui să te ajute părinții tăi, dar noi nu suntem în această poziție.

Motivul pentru o mare parte a pesimismului exprimat în rezultatele acestor sondaje provine din prețurile ridicate ale caselor, a spus Orlandor. Nasma Ali este un broker imobiliar din Toronto și fondatorul One Group Toronto Real Estate cu Remax Hallmark Realty. Deși anumite părți din Ontario, de exemplu, au înregistrat o activitate rece pe piețele locale, altele văd în continuare prețuri ridicate pentru proprietățile rezidențiale, a spus ea. Pe măsură ce ratele dobânzilor și inflației cresc, aceasta crește povara financiară asupra cumpărătorilor de case, în special a celor care doresc să cumpere o casă pentru prima dată, a spus Ali.

„Piața este pe steroizi și, în general, oamenii care intră în paragină sunt primii cumpărători”, a declarat ea pentru CTVNews.ca într-un interviu telefonic miercuri. „Cumpărătorii pentru prima dată sunt cei care ajung să piardă în continuare în fața mai multor oferte și sunt cu adevărat descurajați”.

Cumpărătorii de locuințe pentru prima dată sunt deosebit de vulnerabili, având în vedere că încă nu au intrat pe piață, a spus ea, și, prin urmare, nu au capital pe care să se bazeze.

„Dacă deții deja, nu contează cu adevărat pentru că vinzi pe aceeași piață pe care o cumperi”, a spus ea. „Dar pentru un cumpărător, este doar să intre fără capital propriu”.

Creșterea ratelor dobânzilor afectează și accesibilitatea casei, a spus Ali. În combinație cu creșterea costului vieții, viitorii proprietari de case sunt probabil îngrijorați de capacitatea lor de a face față, a spus ea.

„Deținerea de case este o provocare pentru potențialii proprietari”, a spus Orlandor. „Oamenii sunt îngrijorați de o strângere a finanțelor personale, în timp ce urmăresc creșterea prețului bunurilor și serviciilor din cauza inflației.

„Pentru mulți canadieni, aceste prețuri cresc mai repede decât propriile lor venituri.”

UNII SPERĂ ȘI ȘI GĂSEȘTE „CASA DE sfârșit de joc”

Unii potențiali proprietari, precum Liam Keeling, spun că sunt optimiști cu privire la viitor. Cu sediul în Cobourg, Ontario, tânărul de 25 de ani și iubita lui căutau de câțiva ani o casă decomandată pe care să o cumpere, a spus el.

Odată cu majorările ratelor dobânzii impuse de Banca Canadei în ultimele luni, Keeling a spus că a observat că casele din zona sa devin din ce în ce mai accesibile. Proprietăți mai mari, cu o suprafață mai mare, încep să se încadreze în bugetul său de 400.000 până la 550.000 de dolari, iar mai multe case sunt vândute pentru sume mai apropiate de ceea ce au fost listate, a spus el.

„Putem cumpăra mai mult din casa noastră finală, mai degrabă decât casa noastră de piatră”, a declarat Keeling pentru CTVNews.ca, marți, într-un interviu telefonic.

Dar înainte de asta, s-a trezit în situații în care l-ar depăși cu până la 70.000 de dolari, chiar și după ce a depus o ofertă care era deja peste prețul cerut, a spus el. A fost deosebit de frustrant după ce și-au dat seama că el și prietena lui nu erau eligibili pentru stimulentul pentru prima dată când cumpără o casă din Canada, deoarece venitul lor anual combinat depășește 120.000 de dolari.

Cu toate acestea, poate trece ceva timp până când casa ideală este listată la un preț care se încadrează în bugetul său, a spus Keeling.

“[We’re] oarecum prins la mijloc, unde ratele dobânzilor încep să crească, așa că vei plăti mai mult pentru plățile tale lunare [mortgage payment], dar prețurile locuințelor sunt încă scumpe”, a spus el. „Atunci vei plăti și tu [more] avans pentru plata în avans.

Drept urmare, Keeling a spus că el și prietena lui vor începe să caute mai activ în august sau septembrie pentru a vedea ce impact va avea viitoarea creștere a ratei dobânzii din iulie asupra prețurilor caselor. Dar speră că vor putea cumpăra o casă înainte de iarnă, după ce au blocat deja rata dobânzii, a spus el.

„Arăt în aceeași gamă de preț [now], vedem case ceva mai bune în ultimele două luni aici”, a spus el. „Este cert că în viitor vor exista locuințe mai bune în gama noastră de prețuri odată cu creșterea dobânzii”.

Charbonneau, însă, a spus că nu se așteaptă ca situația ei să se îmbunătățească prea curând.

„Am fost optimist timp de 38 de ani din viața mea, a fost doar ultimul an în care suntem așa, asta este”, a spus ea. „Dacă lucrurile merg înainte și se îmbunătățesc, cu atât mai bine, dar… în viața noastră, asta nu se va întâmpla”.

Add Comment