Terapia cognitivă arată promițătoare în tratarea PTSD și a durerilor de cap

  • Cercetătorii au analizat eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale (CBT) pentru durerile de cap în tratarea durerilor de cap post-traumatice.
  • Ei au descoperit că TCC a fost eficientă în reducerea dizabilității asociate cu durerile de cap post-traumatice și simptomele tulburării de stres post-traumatic (PTSD) la veterani.
  • Ei spun că terapia poate reduce, de asemenea, costurile asociate cu tratarea acestor afecțiuni.

Leziunile traumatice ale creierului (TBI) reprezintă un risc recunoscut al serviciului militar. Cei care suferă de TBI sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta dureri de cap posttraumatice.

Cercetările sugerează că aproximativ 40% dintre persoanele cu dureri de cap post-traumatice au și tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

Cefaleea posttraumatică este notoriu dificil de tratat. Spre deosebire de migrene, care au simptome mai definite, acestea nu au un model clar de simptome și sunt definite de cauza cefaleei – traumatisme.

În prezent, nu există un tratament de primă linie confirmat pentru cefaleea posttraumatică cauzată de un TBI ușor. Terapiile farmaceutice și comportamentale sunt în mare parte ineficiente.

Noile strategii de tratament pentru PTH din cauza TBI usoara ar putea imbunatati calitatea vietii veteranilor si altor persoane cu boala.

Recent, cercetătorii au examinat două intervenții non-farmacologice pentru cefaleea post-traumatică – terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia de procesare cognitivă (CPT).

Ei au descoperit că CBT pentru durerile de cap a fost mai eficientă decât îngrijirea obișnuită în reducerea dizabilității asociate cu durerile de cap posttraumatice și a avut un impact semnificativ asupra severității simptomelor PTSD la veterani. Între timp, CPT nu a reușit să îmbunătățească dizabilitatea cefaleei, în ciuda reducerilor semnificative ale severității simptomelor PTSD.

Cercetătorii au publicat rezultatele în JAMA Neurologie.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 193 de veterani după 9/11. Vârsta lor medie a fost de 39,7 ani și 87% erau bărbați.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri: unul care a primit CBT pentru dureri de cap, altul care a primit CPT și ultimul grup – tratamentul obișnuit (UPT). Tratamentele au durat șase săptămâni.

TCC sa concentrat pe ameliorarea dizabilității și a stresului asociat cu durerile de cap prin relaxare, stabilirea obiectivelor pentru activitățile pe care pacienții doreau să le reia și planificarea situațiilor.

În acest timp, CPT sa concentrat pe abordarea PTSD prin strategii de evaluare și schimbare a gândurilor dezadaptative supărătoare legate de traumă.

TPU a variat și a constat din:

  • farmacoterapii
  • gestionarea durerii, inclusiv injectarea cu Botox
  • fizioterapie
  • tratamente integrative de sănătate, inclusiv masaj și acupunctură

Dizabilitatea legată de cefaleea a fost măsurată prin Testul de impact al durerilor de cap 6 (HIT-6). La momentul inițial, participanții din grupul CBT au obținut o medie de 66,1 puncte pe scala HIT-6, în timp ce cei din grupul CPT au punctat 66,1 și participanții TPU au notat 65,2.

Un scor de 60 sau mai mult este considerat „sever”, iar scorul maxim pe scară este 78.

PTSD a fost evaluat prin Lista de verificare PTSD pentru DSM-5 (PCL-5). La momentul inițial, grupul CBT a obținut o medie de 47,7 puncte pe scară, în timp ce grupul CPT a punctat 48,6 și grupul TPU a punctat 49. Scorurile de la 31 la 33 sau mai mari indică PTSD, iar scorul maxim este de 80.

După ce au analizat datele, cercetătorii au descoperit că scorurile HIT-6 ale persoanelor din grupul CPT au fost reduse cu o medie de 3,4 puncte în comparație cu cei care primesc îngrijire obișnuită. Această îmbunătățire a dizabilității legate de cefalee a fost menținută la șase luni după tratament.

Scorurile PTSD pentru grupul CPT au scăzut, de asemenea, cu o medie de 6,5 puncte comparativ cu grupul de îngrijire obișnuită imediat după tratament, efectele tratamentului durand până la 6 luni după tratament.

Între timp, cei din grupul CPT au înregistrat o îmbunătățire mai modestă a dizabilității legate de cefalee, cu o scădere medie de 1,4 puncte după tratament, comparativ cu cei din grupul TPU.

Scorurile PTSD în grupul CPT au scăzut cu o medie de 8,9 puncte după tratament, comparativ cu cei care au primit îngrijire obișnuită.

Analiza scorurilor dezagregate a arătat că îngrijirea obișnuită a dus la o modificare minimă a dizabilității legate de cefalee – modificarea mai puțin de o unitate a scorului mediu HIT-6. Cu toate acestea, a existat o scădere a scorului PTSD de 6,8 puncte în rândul celor din grupul de îngrijire obișnuită, care a scăzut în continuare la 7,7 puncte 6 luni mai târziu.

Când a fost întrebat ce ar putea explica efectele diferite ale CBT și ale altor opțiuni de tratament, Don McGeary, Ph.D., ABPP, profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Universitatea Texas Health San Antonio și unul dintre autorii studiului. , a spus DTM:

“Eu cred [CBT for headaches] a fost eficient în acest studiu, deoarece am dezvoltat în mod deliberat un tratament care ar fi foarte larg (adică, să abordeze cât mai multe mecanisme de cefalee) și să se concentreze pe funcție. Atunci când persoanele cu orice tip de durere sunt capabile să-și depășească dizabilitatea și să efectueze activități mai semnificative în viața lor, atunci durerea devine mai gestionabilă. Acest lucru a fost cu siguranță adevărat în studiul nostru.

Dr. McGeary a adăugat că veteranii au mai multe șanse să completeze CBT decât CPT. El a observat că acest lucru se poate datora faptului că CBT este mai puțin intensivă și nu implică adâncirea unor traume pe care pacienții ar putea dori să le evite.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că CBT pentru durerile de cap tratează eficient durerile de cap posttraumatice de la TBI ușoare și PTSD la veterani.

Întrebat ce înseamnă aceste rezultate pentru tratamentul PTSD și simptomele sale, dr. McGeary a spus că CBT ar putea reduce costurile tratamentului PTSD și ar putea crește accesul la tratament, deoarece psihologii nu au nevoie de doar două ore de pregătire și îngrijirea durează doar 4 până la 8. ore. În comparație, CPT necesită o pregătire riguroasă și mai mult de 12 ore de îngrijire.

„Încă lucrăm pentru a identifica cine este susceptibil de a beneficia și de a bănui că veteranii cu simptome de PTSD mai puțin severe vor beneficia de intervenția pentru cefalee, în timp ce cei cu simptome mai severe ar trebui să fie îndrumați pentru tratament de referință”, a menționat el.

El a adăugat că, datorită simplității CBT, aceasta ar putea fi eficientă și la copii și adolescenți; cu toate acestea, trebuie să testeze mai întâi acest lucru.

Shannon Wiltsey Stirman, Ph.D., profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Universitatea Stanford, care nu este implicată în studiu, a declarat DTM că terapia poate funcționa și în alte grupuri demografice.

Dr. Stirman a remarcat că terapia ar putea aduce beneficii persoanelor care au suferit violență domestică sau care nu doresc sau nu pot să se angajeze într-o terapie centrată pe traumă din cauza problemelor medicale, oferind instrumente pentru a gestiona aspectele vieții de zi cu zi și simptomele PTSD.

Add Comment